Picture
www.mattsmoviereviews.net
Dokumentika

Režisierius: David Gelb

Šalis: JAV

Trukmė: 81 min

Šiemet Tarptautinis kino festivalis „Kino Pavasaris“ žiūrovams pateikė staigmeną – kulinarinių filmų programą, viena kurios pažibų tapo Davido Gelbo dokumentinis filmas „Jiro sapnai apie suši“.

Filmo centre atsiduria 85-erių pasaulinio garso suši meistras Jiro Ono – trijų Michelin žvaigždučių savininkas, patekęs į Gineso rekordų knygą kaip seniausias trimis žvaigždėmis apdovanotas suši meistras pasaulyje.

Picture
www.also.kottke.org
Didžioji dauguma filmo veiksmo vyksta Jiro restorane „Sukiyabashi Jiro“, kuriame nerasite gėrimų ar užkandžių, staliukų, padavėjų ar juolab didelių erdvių. Mažyčiame Jiro restorane – vos dešimt vietų prie baro. Čia patiekiami tik sušiai, kurių degustacijos lankytojams tenka laukti kelis mėnesius ar net metus. Vienas apsilankymas šalia Tokijo metro stotelės įsikūrusiame restorane jūsų piniginę patuštins mažiausiai 900 litų. Dar daugiau – restorano tualetas įsikūręs lauke, o norint čia patekti neprošal mokėti japonų kalbą. Tad kurgi slypi vieno garsiausių suši meistro pasaulyje Jiro paslaptis? Kaip paaiškėja, ji paprastesnė negu galima įsivaizduoti – „Mylėk savo darbą ir pasiryžk metų metus jame kartoti tuos pačius veiksmus“, - pataria senolis, užtikrintai teigdamas, jog viena meistrystės paslapčių – siekti geriausio rezultato. „Tikiu, jog visuomet galima padaryti dar geriau“, - žiūrovus patikina Jiro, savo gyvenimą paskyręs tobulų suši gamybai.

Picture
www.nikkeiview.com
Būtų sunku teigti, jog „Jiro sapnai apie suši“ – kulinarinio filmo grynuolis. Filmo eigoje paaiškėja, jog sušiai tėra antraeiliai juostos elementai, kadangi pirmu smuiku juostoje groja meilė savo darbui, visapusiškas jo išmanymas, meistriškumo siekimas ir detalės bei smulkmenos, kuriančios tobulą visumą. Pagrindinio filmo personažo Jiro teigimu, tikroji meistrystė slypi paprastume ir meilėje.

Filme nagrinėjami ir tėvų – vaikų santykiai bei restorano galimybės likti tarp pasaulio geriausių, kuomet ilgus metus jame dirbęs Jiro pasitrauks, verslą perduodamas vyresniajam sūnui. Tėvo restoraną perimsiantis vyresnėlis dalinasi savo darbo paslaptimis bei jį lydinčiais sunkumais, užsimindamas, jog niekuomet nepasieks tėvo meistrystės lygio. Vyro nuomone, prilygti savaitgalių nemėgstančiam Jiro (nes jie pernelyg ilgi) yra kone neįmanoma, tačiau ramiu balsu vyras patikina, jog stengiasi mokytis iš tėvo bei savo veiklai atiduoda visas jėgas ir meilę.

Picture
„Jiro sapnuose apie suši“ darbo restorane paslaptimis dalinasi ir penki Jiro mokiniai, pasiryžę dešimtmečiui mokslo, siekiant įgyti bazines (!) suši gamybos meistro paslaptis. Anot jų, „Sukiyabashi Jiro“ tvyranti atmosfera kitokia, o paties Jiro pavyzdys įkvepia ir verčia stiebtis aukštyn. „Verkiau iš laimės, kuomet Jiro pagyrė mano suši su kiaušiniais, kurį gaminti dienų dienas mokiausi penkis mėnesius“, - jaudinančią akimirką prisiminė Jiro sūnaus dešiniąja ranka tapęs mokinys...

Vertinant visumą, galima būtų teigti, jog dokumentinė juosta „Jiro sapnai apie suši“ – neįtikėtinai paprastas, nuoširdus ir įkvepiantis filmas, atskleidžiantis vis dažniau mūsuose pamirštamą tiesą, jog paslaptis slypi paprastume. Kaip teigė Jiro – visų pirma gyvenime reikia rasti veiklą, kuriai galėtumėte pasišvęsti. Tuomet belieka tik mylėti ją ir siekti savosios meistrystės.

P.S. Į filmą rekomenduojama eiti tik sočiai pavalgius – „Sukiyabashi Jiro“ sušiai žadina beribį apetitą.

KeyKey
8/5/2013 09:05:50 pm

Filmas gal kiek per ilgas :) Nėra ten tiek daug įvykių ir asmenybių, kad visas pilnas metras būtų jaudinantis. Filmas ne tik apie sušius, bet ir apie japonišką kultūrą ir kantrybę siekiant tikslo.
Iš šito filmo turėtų mokytis lietuviškų dokumentinių filmų kūrėjai, kurie nemoka nieko teigiamo pamatyti, ignoruoja bet kokią sėkmę ir filmuoja vien tik kančią, tylėjimą ir skurdą, visokius ten Begalinius koridorius ir Barzakhus.

Reply



Leave a Reply.


UA-35502470-1